De 10 bud for kloke eiendomsinvesteringer

Lover og regler som setter rammer for privat investeringskapital finnes det rikelig av, uten at det begrenser de seriøse eiendomsinvestorene fra å utøve sine mandat og roller. Tvert imot tjener deler av dette rammeverket til at stø kurs holdes for mange, i en hverdag som ofte byr på investeringsrelaterte fristelser som kan avvike fra den stien som allerede er gått opp.

Uten en klar investeringsstrategi vil mengden av tilbud som kan vurderes fort kunne bli en separat kilde til hodebry, noe som fratar den jevne investor verdifulle deler av dennes tilmålte oppmerksomhet og energi. Av den grunn vil den kloke eiendomsinvestor se verdien av å etablere sitt interne rammeverk, som kan tjene som et kompass for egne handlinger og bli en fast følgesvenn gjennom oppturer og nedturer i markedet.

Nedenfor følger en lettere tilpasning av de bibelske 10 bud, med mål om å sparke i gang gode samtaler i ledergrupper og i styrerom – samtidig i full visshet om at disse budene aldri vil kunne måle seg mot originalen på noen måte:

  1. Du skal ha andre guder enn kun kapital

Selv om kapital, og da forstått som avkastning på kapital, er ett av flere nødvendige virkemidler for å skape arealbaserte verdier, bør det ikke fortolkes som det eneste målet. En målmessig grunnhet er lett å forstå, men vanskelig å forsvare.

  1. Du skal ikke misbruke ditt selskapsnavn

Når dine eiendomsinvesteringer foretas i selskapsregi, er det den omdømmemessige styrken i dette navnet som skaper tillit til at resultatet blir godt.

  1. Du kan forsøke å holde hviledagen hellig

Selv om eiendomsaktiviteter kan oppfattes som en form for besettelse for noen, er det allikevel mye å vinne på å leve et balansert liv også som investor.

  1. Du skal ære din samfunnsrolle

Det at du ikke formelt er tildelt en samfunnsrolle i ditt virke som eiendomsinvestor, betyr ikke at du ikke har en slik funksjon i praksis. Men det er opp til deg å finne ut av hva denne rollen innebærer.

  1. Du skal ikke slå i hjel miljøet

Om ikke du vil bry deg om miljøet rundt deg, med verktøykassen full av økonomiske virkemidler og fri vilje til å foreta gode valg, hvem skal da gjøre det?

  1. Du skal ikke bryte eiendomsavtaler

Din karakter ligger i vissheten om at du kan bryte avtaler og sannsynligvis slippe unna med det, men velger å ikke gjøre det.

  1. Du skal ikke belåne for mye

Mang en investors eiendomsprosjekt har endt opp som et fata morgana, i møte med forhastet låneiver og manglende forståelse av samspillet mellom innsatsfaktorene kapital, kompetanse og tid.

  1. Du skal ikke tale usant om plan- og bygningsmyndighetene

Selv om de lokale myndigheter ikke alltid er enig med deg, betyr ikke det at deres perspektiver er mindre verdt. De er simpelthen verdt noe annet, som kun lar seg skue ved å tro godt om den andres ståsted. Det motsatte leder alle parter ned en blindvei.

  1. Du skal begjære din nestes eiendom

Like profesjonelt som du er avhengig av å kunne skimte gull i dine egne prosjekter, vil du også kunne se potensial der andre kun ser gråstein. Kanskje er det ditt blikk som vil være forløsende for nettopp denne delen av stedsutviklingen.

  1. Du kan begjære din nestes arbeidsfolk

Ingen liker å få nappet sine talenter, og i alle fall ikke fra konkurrenter. Samtidig må du ha gjort noe bra for at disse skal kunne bli sett av andre. Del deres glede over å bli oppdaget, og anstreng deg for å komme andre i forkjøpet.

Avvik fra disse budene har ingen annen konsekvens enn at markedet legger merke til det. Først gradvis, deretter mer omfattende.

Av Øystein Ringen-Vatnedalen, gründer og eier av Senter for eiendomsfag – eiendomsbransjens kompetansesenter siden 1997.

Vis flere innlegg