Etter gjennomført modul vil du få en enda bedre forståelse for kjøpesumsberegningen, pro et contra og hvordan dette regnskapsmessig håndteres på selskaps- og konsernnivå. Forholdene som gjennomgås vil også være aktuelle for den løpende driften, samt ved en salgsprosess. Alle temaene vil belyses fra et finansielt, skatte – og avgiftsmessig perspektiv. Du vil sitte igjen med anvendbar innsikt i regnskaps-, skatte- og avgiftsmessige muligheter og fallgruver knyttet til kjøp og salg av fast eiendom.
Program:
Dag 1:
- Finansiering, herunder oppkjøpsfinansiering (ASL § 8-10)
- Selskapsstruktur; kjøp av selskap eller eiendom
- «Red flags» ved due diligence (DD), erfaring fra gjennomføring av finansiell, skatte- og avgiftsmessig DD
- Registreringsforhold, MVA-klausuler og risiko i leieavtaler
- Håndtering av DD-funn som kan gi fradrag i kjøpesum
- Håndtering av justeringsrett og –forpliktelser
- Regulering av garantier for skatte- og avgiftsmessige forhold
Dag 2:
- Gjennomgang av standardkontrakten for kjøp av eiendom
- Verdivurdering av eiendom
- Kjøpesumsberegning
- Pro et contra
- Regnskapsmessig håndtering av oppkjøp. Oppkjøpsanalyse og førstegangsinnregning i konsernet
Dato og sted
22.-23. april 2024. Senter for eiendomsfag, Lille Grensen 7 i Oslo – Like ved Stortinget.
Lærekrefter
De juridiske emnene dekkes av Hanne Fritzsønn og Richard Haave Hanssen.
Hanne er leder for BDO Advokater, og har over 20 års erfaring med skatt og selskapsrett. Hun har bred erfaring med gjennomføring av due diligence prosesser og som rådgiver til en rekke eiendomsselskaper, og har inngående kjennskap til risiko og konsekvenser ved kjøp av fast eiendom.
Richard er direktør i BDO Advokater, og har mange års erfaring som moms-rådgiver for flere store eiendomskonsern, herunder flere børsnoterte. Han har bistått med flere av Norges største eiendomstransaksjoner, herunder due diligence-gjennomganger, oppsett av SPA-er, garanti klausuler mv.
John Giæver er partner i avdelingen for transaksjonsrådgivning, og vil dekke temaene knyttet til finansiering og verdsettelse. John har bred erfaring med finansiell due diligence og transaksjonsstøtte. Han har et stort engasjement for – og solid kompetanse på – verdivurderingsmetodikk, og har i en årrekke bistått sentrale aktører i eiendomsbransjen i prosesser knyttet til due diligence og verdivurderinger.
Undervisningsansvarlig for de regnskapsnære temaene er Frederik Waaler, manager i eiendomsteamets revisjonsgruppe i Oslo. Frederik har bred erfaring med bransjen gjennom prosjektlederansvar for revisjonen av noen av de største eiendomskonsernene i Norge. Han har spesialisert seg på omorganisering, eiendomstransaksjoner og konsolidering.
Hjemmeoppgave
Hver modul avsluttes med en valgfri, skriftlig hjemmeoppgave, som danner grunnlaget for senterets kompetansebevis i dette emnet. Vurderingsform er Bestått / Ikke bestått. Innlevering av oppgaven er anbefalt, men ikke påkrevd.
Bransjesertifikatet
Bestått test for samtlige fire moduler danner grunnlag for senterets bransjesertifikat i eiendomsfinans og -økonomi. Sertifikatet utstedes av senterets fagråd, som består av ledere og spesialister fra eiendomsbransjen.
Antall undervisningstimer
Hver modul rommer 12 timer med undervisning. Disse kan kvalifisere for godkjenning som obligatoriske etterutdanningstimer i forhold til utvalgte autoriseringer. Merk gjerne at det er opp til hver enkelt deltaker selv å vurdere behov for og eventuelt søke om slik godkjenning, med utgangspunkt i tilsendt dokumentasjon pr modul fra Senter for eiendomsfag.
Antallsbegrensning
Kun 25 deltakere for fysisk oppmøte.
Deltakeravgift
Ordinær: Kr 12.500,- pr deltaker pr modul.
Medlem: Kr 11.000,- pr deltaker pr modul (gjelder senterets støttespillere samt deltakere i nettverksgrupper).
Deltakeravgiften er fritatt for merverdiavgift som undervisning når denne følges fysisk eller live på nett. Ved bestilling av e-billett (redigert opptak) tilkommer merverdiavgift.
Bindende påmelding.
Våre lokaler
Senter for eiendomsfag holder til i Eiendomsfagets hus i Lille Grensen 7 i Oslo, med Stortinget som nabo. Heisen tar deg til fjerde etasje, hvor du vil finne våre moderne undervisningsfasiliteter samt innbydende fellesarealer som benyttes til pauser og lunsj.
Lunsjen er inkludert i deltakeravgiften, med mindre annet er angitt. Denne serveres i våre lokaler, og blir levert av et anerkjent cateringbyrå som vi har gode erfaringer med.
Vel møtt til faglig kunnskapspåfyll og nettverksbygging hos det ledende etterutdanningsmiljøet for eiendomsorganisasjoner i Norge!



