Eiendomsfagbloggen

Eiendomsforelskelse

Som investor med entusiasme for eiendom, er det lett å bli begeistret for dine begjærede eiendomsobjekter – være seg de du allerede eier eller de du ønsker å eie. Selv om det i utgangspunktet er mange positive fordeler ved å falle pladask for en eiendom, bærer det også med seg enkelte faremomenter. Vi går igjennom begge deler nedenfor.






En forelskelse i det du allerede eier kan resultere i at du:

  • Holder fast ved eierskapet selv når det er på tide å gi slipp.
  • Investerer mer enn nødvendig i eierskapet.
  • Gir det forrang overfor øvrige investeringer.
  • Overvurderer verdien av objektet, ved å tilskrive det egenskaper som kanskje kun du ser eller verdsetter.

En forelskelse i det du ønsker å eie kan resultere i at du:

  • Betaler mer enn hva som er forsvarlig.
  • Kobler personlig status og selvfølelse til objektet.
  • Blir for utålmodig i forhandlinger eller budgivning.
  • Glemmer at objektet ikke er det eneste du kan investere i.

Statuseiendom

Et godt eksempel på denne tankegangen gjelder særlig for det som kan omtales som statuseiendommer. Dette er eiendom som du selv eller andre vurderer som særlig attraktive, den såkalte «juvelen i porteføljen». Rundt Torgalmenningen i Bergen finner vi flere eksempler på slike bygninger, med en lang og prominent historikk i byens vev, gjerne med et navn som er på folkemunne. Flere familieselskaper har kjøpt eiendom til overraskende høye priser her – langt ut over hva som direkte lar seg regne hjem av avkastning – nettopp fordi akkurat disse byggene har sentimental verdi for dem som eiere. Kanskje har farfaren til eierne oppført dette bygget, eller moren til eierne har vært banksjef i en viktig periode av byens utvikling? Absolutt interessante tilleggsmomenter for en investeringsbeslutning, men kanskje ikke den viktigste.

Hvor står slaget?

Dersom du befinner deg i en potensiell budkrig om en slik eiendom, vil det være av stor verdi for deg å få innsikt i om konkurrerende budgivere kan ha et slikt forhold til budobjektet. Det vil gi deg muligheten til å konsentrere deg om eiendommens faktiske potensial, slik at du ikke byr mer enn hva du er komfortabel med. I kampens hete er det nemlig fort gjort å bli like ivrig på å vinne budkrigen som det er å vinne eiendommen, og sluttsummen kan bli for kostbar når regningen skal gjøres opp til slutt. Sett deg et definert tak for hva du er villig til å by, og holde deg til det.

Hodet og hjertet

Når det er sagt, kan det være mye å vinne på å alliere seg med andres forelskelse i eiendom. Det er jo ikke sikkert at disse har ressursene som skal til for å erverve eller beholde den aktuelle eiendommen. Den som har kapital og innsikt i hva som trigger eierskap hos andre, kan gjøre svært gode eiendomshandler – gjennom delt eierskap.

Videre kan en forelskelse i enkelteiendommer også utgjøre en sterk driver for at du faktisk evner å sikre deg disse, da denne formen for motivasjon kan være svært målrettet. Så lenge du holder fast på en investeringsramme som er økonomisk forsvarlig er det ingenting i veien for det – gitt at du holder hodet kaldt og ikke lar forelskelsen styre regnearket.

Av Øystein Ringen-Vatnedalen, gründer og eier av Senter for eiendomsfag – eiendomsbransjens kompetansesenter siden 1997.

Vis flere innlegg

X

Meld meg på nyhetsbrev!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.
Skjul

Støttespillere