12.-13. november 2024

Praktisk bruk av utbyggingsavtaler

Utforsk utbyggingsavtalens potensial for å optimalisere prosjektgjennomføringen! Oppnå suksess i eiendomsutviklingen gjennom grundig innsikt og praktiske verktøy. Med bransjens økende krav til effektiv og god bruk av utbyggingsavtaler er det viktig med grundig kjennskap til regelverket og avtalens fulle potensial. Med stadige endringer i lovgivningen og en nyetablert Norsk Standard for utbyggingsavtaler, er det avgjørende for både kommuner og utviklere å holde seg oppdatert.

Programbeskrivelse

Senter for eiendomsfag i samarbeid med advokat Sofia Bjørck fra SANDS Advokatfirma DA, inviterer til vårt årlige fordypningskurs om praktisk bruk av utbyggingsavtaler.

Dette lærer du

Fordypningskurset gir en gjennomgang av utbyggingsavtaler som avtaleform, og hvilken plass avtalene har i plansystemet og regelverket. Deltakerne får innsikt i hva som kan oppnås med bruk av utbyggingsavtaler, og når de kan og bør brukes. Mange kjenner ikke hvilke muligheter som ligger i utbyggingsavtaler utover kun fordeling av kostnader.

Kurset omfatter en gjennomgang av lovens regler om saksbehandling og innholdet i utbyggingsavtaler, og en gjennomgang av relevant forvaltnings- og rettspraksis. Deltakerne får en mer inngående gjennomgang av hva utbyggere kan pålegges i en utbyggingsavtale, og hvordan dette henger sammen med hva som kan pålegges i rekkefølgekrav. I tillegg gis en innføring i modellene som kan benyttes for merverdiavgiftskompensasjon.

Det gjennomgås hvordan en avtale kan settes opp, hva som bør reguleres, og det gis eksempler på formuleringer. I tillegg gjennomgås forhandlingssituasjonen, forhandlingsteknikk og praktiske råd om dialogen mellom partene.

Deltakerne får en gjennomgang av grunneierbidrag og såkalte «spleiselag» for finansiering av infrastruktur. Kurset omfatter også pågående arbeid med lovendringer, og ny standard for utbyggingsavtaler. Det legges opp til å gjennomgå hvordan en kommune jobber med utbyggingsavtaler samt en kort case og noe gruppediskusjon.

Fordypningskurset passer for

Fordypningskurset passer for eiendomsutviklere, kommuner, rådgivere og andre som jobber med utbyggingsavtaler.

Program

  • Om utbyggingsavtaler som avtaleform
  • Avtalenes plass i plansystemet
  • Regelverket som gjelder for utbyggingsavtaler
  • Hva avtalen kan inneholde, og hva som kan pålegges utbygger
  • Hva som skal reguleres i avtalen, med eksempler på klausuler
  • Modeller for merverdiavgiftskompensasjon
  • Forhandlingssituasjonen og forhandlingsteknikk
  • Infrastrukturkostnader og grunneierbidrag
  • Forslag til lovendringer for fordeling av infrastrukturkostnader
  • Grunneierbidrag og finansering
  • Ny standard for utbyggingsavtaler
  • Eksempel på hvordan en kommune jobber med utbyggingsavtaler

Foredragsholdere

Kursleder er advokat Sofia Bjørck fra SANDS Advokatfirma DA. Sofia har lang erfaring som advokat og rådgiver for eiendomsaktører og kommuner innenfor eiendomsrettslige problemstillinger. Hun har eiendomsutvikling og plan- og bygningsrett som sitt spesialfelt. Sofia har også arbeidserfaring fra eiendomsutvikling, og offentlig forvaltning. Kurset holdes i samarbeid med Terje Holsen fra Norges miljø-og biovitenskapelige universitet, advokat Tone Gjertsen fra advokatfirmaet DLA Piper, og en kommune som forteller om sitt arbeid med utbyggingsavtaler.

Dato og sted

12.-13. november 2024 kl 09:00-16:00.

Senter for eiendomsfag, Lille Grensen 7 i Oslo – like ved Stortinget. Inngang fra Arbeidergata.

Deltakeravgift

Ordinær: Kr 11.000,- eks. mva. pr deltaker. Fordelsprogramkunder og deltakere i senterets nettverksgrupper får 10% rabatt. Ved påmelding til fysisk deltakelse er lunsj inkludert i deltakeravgiften.

Praktisk bruk av utbyggingsavtaler

kr 11 000
Her finner du oss

Senter for eiendomsfag finner du i Lille Grensen 7 i Oslo sentrum, med Stortinget som nabo. Heisen tar deg til fjerde etasje, hvor du vil finne våre moderne undervisningsfasiliteter samt innbydende fellesarealer som vi også anvender til pauser og felles bespisning. Lunsj er inkludert i deltakeravgiften, med mindre annet er angitt. Denne serveres i våre lokaler, og blir levert av et anerkjent cateringbyrå.

Vel møtt til faglig kunnskapspåfyll og nettverksbygging hos det ledende etterutdanningsmiljøet for eiendomsorganisasjoner i Norge!