9.-10. april 2025

Teknisk og økonomisk eiendomsforvaltning

Programinnholdet gir deg den nødvendige kunnskapen og ferdighetene for en helhetlig forståelse av teknisk og økonomisk forvaltning. Du lærer om bygningsfysikk, proaktiv drift og vedlikehold, og hvordan energisparekontrakter kan optimalisere eiendommens ytelse. Programmet dekker også, tilstandsrapportering, investeringsanalyse, budsjettering, fastsetting av leiepriser samt håndtering av felleskostnader, for at du skal kunne redusere risiko og ta tryggere beslutninger i komplekse eiendomsprosesser.  

Programbeskrivelse

Programinnhold

Følgende tematikk vil bli gjennomgått i løpet av våre to undervisningsdager:

  1. Bygningsfysikk for eiendomsforvaltere: Forstå de grunnleggende prinsippene for bygningsfysikk som påvirker eiendommens ytelse.
  2. Proaktiv drift og vedlikehold: Lære metoder for overvåkning, vedlikeholdsplanlegging og tilstandsbasert vedlikehold.
  3. Energisparekontrakter og energioptimalisering: Forstå hvordan energisparekontrakter fungerer og hvordan man kan optimalisere energibruken.
  4. Miljøvennlige løsninger og avfallshåndtering: Lære om bærekraftig praksis innen eiendomsforvaltning.
  5. Tilstandsrapportering: Forstå viktigheten av tilstandsrapportering for eiendommer, samt å utføre, tolke og iverksette tiltak basert på rapportene.
  6. Investeringsanalyse, verdsettelse og livssykluskostnader: Lære om verdsettelse av eiendom, investeringsberegninger, og forståelse av totale kostnader over tid.
  7. Budsjettering og regnskapsføring: Få innblikk i økonomisk styring av eiendom.
  8. Sourcingmodeller og servicenivåavtaler: Forstå ulike modeller for innkjøp av tjenester, samt utforming og oppfølging av SLA-er.
  9. Fastsetting av leiepriser, markedsleie vs kontraktsleie: Lære hvordan man fastsetter leiepriser basert på markedsforhold.
  10. Felleskostnader, eierkostnader og KPI-justeringer: Forstå beregning og fordeling av kostnader, samt justering av nøkkeltall for eiendommen.
  11. Skatt og avgift for eiendomsforvaltere: Bli kjent med skatte- og avgiftsforhold som gjelder for eiendom.

Med forbehold om endringer i programmet.

Gjennomføring

  • 9. til 10. april 2025 kl 09:00-16:00.

Du kan velge å følge undervisningen på to måter, for å gi deg valgfrihet om hvordan, hvor og når du best vil organisere ditt kompetanseløft:

  • Fysisk deltakelse i vårt undervisningssenter i Lille Grensen 7 i Oslo, like ved Stortinget. Inngang fra Arbeidergata.
  • Digital deltakelse via live streaming.

Undervisningen inngår også som en modul i Eiendomsforvalterstudiet, slik at du kan velge å bygge på med ytterligere moduler for senere å kvalifisere deg for bransjesertifikatet i eiendomsforvaltning.

Målgrupper

Programmet er velegnet for deg som allerede innehar eller aspirerer til stillinger knyttet til profesjonell eiendomsforvaltning, herunder som eiendomsforvalter (både teknisk og økonomisk), eiendomssjef, kontraktsforvalter, utleieansvarlig, prosjektleder, porteføljeansvarlig, investeringsansvarlig m.fl. Tilsvarende stillinger i kommunale eiendomsorganisasjoner vil også kunne ha stort utbytte av undervisningen, da store deler av rammeverket for verdiskapning er sammenlignbart.

Videre vil mye av det faglige innholdet også egne seg godt for tilstøtende stillinger i de samme organisasjonene, som salgs- og markedssjef, finans- og økonomiansvarlig, controllere samt daglig ledere, avdelingsledere og eiere/investorer, som alle er avhengige av helhetsforståelsen for sine egne bidrag.

Også rådgiverorganisasjoner som arbeider opp mot eiendomssektoren vil ha mye å vinne på å sette seg dypere inn i de reelle verdidriverne og mekanismene som styrer denne delen av samfunnsutviklingen.

Våre lærekrefter

Programdirektør for Eiendomsforvalterstudiet er arbeidende styreleder Øystein Ringen-Vatnedalen, som på vegne av Senter for eiendomsfag har programledelsen for alle fem undervisningsmoduler samt de tilhørende kompetansetestene.

Han suppleres av en rekke faglige bidragsytere, som bidrar til undervisningen med beste praksis fra egen hverdag. For 2025-programmet stiller bl.a. følgende ressurser:

  • Nils Arne Gundersen, Head of Real Estate i Nordea Liv Eiendom
  • Rune Stenbro, bærekraftsjef for eiendom i Storebrand Asset Management
  • Leif Elliot Henriksen, ass. direktør og teknisk sjef i Norges Bank
  • Paul Martin Lello, seksjonsleder for bygningsfysikk ved Universitetet i Oslo
  • Bjørnar Fagerhøi, senior manager for revisjon i BDO
  • Øystein Dieseth, avdelingsleder i OPAK
  • Tone Lien Engnes, kommersiell direktør i Mustad Eiendom
  • Ellen Cathrine Kobro, markedsdirektør i Norwegian Property
  • Trond Ingebrigtsen, adm. direktør i advokatfirmaet PwC
  • Lars Helge Aasen, partner i advokatfirmaet PwC
  • Dagny Stensgård Wiik, finansdirektør i Møller Eiendom
  • Aksel Trondsen Johansen, prosjektleder i BER

Undervisningen inngår i vår reklamefrie arena for formidling av beste praksis innen eiendomsfagene, med mål om å være verdiskapende for deg og din organisasjon.

Gjennomføring

Du kan velge å følge undervisningen på to måter, for å gi deg valgfrihet om hvordan, hvor og når du best vil organisere ditt kompetanseløft:

  • Fysisk deltakelse i vårt undervisningssenter i Lille Grensen 7 i Oslo, like ved Stortinget. Inngang fra Arbeidergata.
  • Digital deltakelse via live streaming.

Kompetansebevis

Undervisningen avsluttes med en frivillig kompetansetest, i form av en skriftlig hjemmeoppgave med 21 dagers svarfrist. Ved vurdering av oppgaven legger vi vekt på dine egne refleksjoner til fagstoffet, slik dette er blitt gjennomgått i undervisningen. Innlevering av oppgaven er anbefalt, som en forsterkning av ditt læringsutbytte, men ikke obligatorisk.

Godkjent besvarelse danner grunnlaget for tildeling av senterets kompetansebevis for denne modulen, slik at du senere kan velge å bygge på med ytterligere moduler for å kvalifisere deg for bransjesertifikatet i eiendomsforvaltning. Se også programsiden for Eiendomsforvalterstudiet for utfyllende informasjon om denne påbygningsmuligheten.

Litteratur

Inkludert i deltakeravgiften inngår fagboken Eiendomsinvesteringer fra A til Å, forfattet av Øystein Ringen-Vatnedalen og utgitt av Hegnar Forlag i 2023. Boken omhandler kunnskap om det som skal til for å lykkes med eiendomsinvesteringer, herunder også innen eiendomsforvaltning.

Antallsbegrensning

Hver gjennomføring har kapasitet á inntil 35 deltakere, for å sikre kvalitet i kunnskaps- og erfaringsoverføringen samt for å etablere en ønsket delingskultur. Videre kan hver organisasjon delta med inntil fem personer pr samling. Ta gjerne kontakt ved ønske om bedriftsintern gjennomføring.

Påmelding og vilkår

Ordinær påmeldingsavgift er kr 14.500,- eks mva. pr modul pr deltaker. Virksomheter som inngår i vårt fordelsprogram har egen rabattsats for alle sine medarbeidere, se også nedenfor. Det samme gjelder for individuelle deltakere i våre eiendomsnettverk.

 

 

 

Teknisk og økonomisk eiendomsforvaltning

 

 

kr 14 500
Her finner du oss

Senter for eiendomsfag finner du i Lille Grensen 7 i Oslo sentrum, med Stortinget som nabo. Heisen tar deg til fjerde etasje, hvor du vil finne våre moderne undervisningsfasiliteter samt innbydende fellesarealer som vi også anvender til pauser og felles bespisning. Lunsj er inkludert i deltakeravgiften, med mindre annet er angitt. Denne serveres i våre lokaler, og blir levert av et anerkjent cateringbyrå.

Vel møtt til faglig kunnskapspåfyll og nettverksbygging hos det ledende etterutdanningsmiljøet for eiendomsorganisasjoner i Norge!