7.-8. april 2025

Prosjektutvikling og kalkulasjon

Programinnholdet gir deg den nødvendige kunnskapen og ferdighetene i hvordan du balanserer avkastning og risiko i eiendomsprosjekter. Du lærer hvordan en robust utbyggingskalkyle settes opp, identifiserer og håndterer risikoelementer, samt vurderer tomteutnyttelse og verdsettelse. Programmet dekker også trinnvis utbygging, forholdet mellom kvalitet og lønnsomhet, samt verdiskapende samarbeid med entreprenører og andre utbyggere, for at du skal kunne redusere risiko og ta tryggere beslutninger i komplekse utviklingsprosesser.  

Programbeskrivelse

Programinnhold

Følgende tematikk vil bli gjennomgått i løpet av våre to undervisningsdager: 

  1. Balansering av avkastning og risiko: Få verktøyene til å vurdere og håndtere risiko i ulike faser av utviklingsprosessen, og forstå hvordan dette påvirker prosjektets avkastning. 
  2. Oppbygging av utbyggingskalkylen: Fra inntekter til kostnader – vi gir deg en dypdykk i hvordan du setter opp en realistisk og pålitelig kalkyle. 
  3. Risikoelementer i kalkyler: Forstå de vanligste risikoelementene, fra tomtekjøp til markedssvingninger, og lær hvordan du kan mitigere dem i kalkylen. 
  4. Tomteutnyttelse: Få innsikt i hva som gjør en tomt attraktiv, og hvordan du maksimalt kan utnytte den for optimal lønnsomhet. 
  5. Trinnvis utbygging: Lær hvordan du planlegger utbygging i trinn for å redusere risiko og øke fleksibilitet. 
  6. Hva er tomten verdt: Vi gjennomgår ulike metoder for å beregne tomteverdi og potensiale, slik at du kan gjøre riktige beslutninger tidlig. 
  7. Kvalitet vs. lønnsomhet: Få en dypere forståelse av hvordan valg av kvalitet påvirker lønnsomheten i prosjektet. 
  8. Verdiskapende samarbeidsmodeller: Utforsk hvordan du kan skape vinn-vinn-samarbeid med entreprenører for å øke prosjektets verdi, samt hvordan du kan samarbeide med andre utbyggere for å dele risiko og ressurser. 
  9. Godkjenning av prosjektkalkyle: Lær hvordan du presenterer en kalkyle som møter ledelsens krav til lønnsomhet, kvalitet og risikostyring. 

Med forbehold om endringer i programmet. 

Gjennomføring

7. til 8. april 2025 kl 09:00-16:00.

Du kan velge å følge undervisningen på to måter, for å gi deg valgfrihet om hvordan, hvor og når du best vil organisere ditt kompetanseløft: 

  • Fysisk deltakelse i vårt undervisningssenter i Lille Grensen 7 i Oslo, like ved Stortinget. Inngang fra Arbeidergata. 
  • Digital deltakelse via live streaming. 

Undervisningen inngår også som en modul i Eiendomsutviklerstudiet, slik at du kan velge å bygge på med ytterligere moduler for senere å kvalifisere deg for bransjesertifikatet i eiendomsforvaltning. 

Målgrupper

Programmet er velegnet for deg som allerede innehar eller aspirerer til stillinger knyttet til profesjonell eiendomsutvikling, herunder som prosjektleder, prosjektutvikler, prosjektsjef, utviklingssjef, porteføljeansvarlig, investeringsansvarlig m.fl. Tilsvarende stillinger i kommunale eiendomsorganisasjoner vil også kunne ha stort utbytte av undervisningen, da store deler av rammeverket for verdiskapning er sammenlignbart.  

Videre vil mye av det faglige innholdet også egne seg godt for tilstøtende stillinger i de samme organisasjonene, som salgs- og markedssjef, finans- og økonomiansvarlig, controllere samt daglig ledere, avdelingsledere og eiere/investorer, som alle er avhengige av helhetsforståelsen for sine egne bidrag. 

Også rådgiverorganisasjoner som arbeider opp mot eiendomssektoren vil ha mye å vinne på å sette seg dypere inn i de reelle verdidriverne og mekanismene som styrer denne delen av samfunnsutviklingen. 

Våre lærekrefter

Programdirektør for Eiendomsutviklerstudiet er arbeidende styreleder Øystein Ringen-Vatnedalen, som på vegne av Senter for eiendomsfag har programledelsen for alle fem undervisningsmoduler samt de tilhørende kompetansetestene.  

Han suppleres av en rekke faglige bidragsytere, som bidrar til undervisningen med beste praksis fra egen hverdag. For 2025-programmet stiller bl.a. følgende ressurser:

  • Emil Paaske, managing partner i Agate Utvikling
  • Johan Arvidsson, finans- og investeringssjef i FagerStad 
  • Christopher Utne, direktør for finans og investering i Aspelin Ramm Eiendom
  • Kristine Tveitnes, Adm. direktør i OBOS Fornebu 
  • Gøril Bergh, daglig leder i Drammen Helsepark 
  • Johan Berg-Svendsen, partner i Veridian 
  • Lene Basma, kommunalsjef i Drammen kommune 
  • Øyvind Solbakken, adm. direktør i Bertel O. Steen Eiendom
  • Petter Falkgård Andersen, adm. direktør i Fritzøe Eiendom
  • Geir Inge Juris, utviklingsdirektør i NorgesGruppen Eiendom
  • Bjørn Kristiansen, direktør i AF Byggfornyelse
  • Bjørn-Tore Rynning Olsen, adm. direktør i Fredensborg Bolig
  • Baard Schumann, managing partner i Union Residential Development

Undervisningen inngår i vår reklamefrie arena for formidling av beste praksis innen eiendomsfagene, med mål om å være verdiskapende for deg og din organisasjon.  

Kompetansebevis 

Undervisningen avsluttes med en frivillig kompetansetest, i form av en skriftlig hjemmeoppgave med 21 dagers svarfrist. Ved vurdering av oppgaven legger vi vekt på dine egne refleksjoner til fagstoffet, slik dette er blitt gjennomgått i undervisningen. Innlevering av oppgaven er anbefalt, som en forsterkning av ditt læringsutbytte, men ikke obligatorisk. 

Godkjent besvarelse danner grunnlaget for tildeling av senterets kompetansebevis for denne modulen, slik at du senere kan velge å bygge på med ytterligere moduler for å kvalifisere deg for bransjesertifikatet i eiendomsutvikling. Se også programsiden for Eiendomsutviklerstudiet for utfyllende informasjon om denne påbygningsmuligheten. 

Litteratur 

Inkludert i deltakeravgiften inngår fagboken Eiendomsinvesteringer fra A til Å, forfattet av Øystein Ringen-Vatnedalen og utgitt av Hegnar Forlag i 2023. Boken omhandler kunnskap om det som skal til for å lykkes med eiendomsinvesteringer, herunder også innen eiendomsutvikling. 

Antallsbegrensning 

Hver gjennomføring har kapasitet á inntil 35 deltakere, for å sikre kvalitet i kunnskaps- og erfaringsoverføringen samt for å etablere en ønsket delingskultur. Videre kan hver organisasjon delta med inntil fem personer pr samling. Ta gjerne kontakt ved ønske om bedriftsintern gjennomføring. 

Påmelding og vilkår

Ordinær påmeldingsavgift er kr 14.500,- eks mva pr modul pr deltaker.  

Virksomheter som inngår i vårt fordelsprogram har egen rabattsats for alle sine medarbeidere, se også nedenfor. Det samme gjelder for individuelle deltakere i våre eiendomsnettverk. 

 

 

 

 

Prosjektutvikling og kalkulasjon

kr 14 500
Her finner du oss

Senter for eiendomsfag finner du i Lille Grensen 7 i Oslo sentrum, med Stortinget som nabo. Heisen tar deg til fjerde etasje, hvor du vil finne våre moderne undervisningsfasiliteter samt innbydende fellesarealer som vi også anvender til pauser og felles bespisning. Lunsj er inkludert i deltakeravgiften, med mindre annet er angitt. Denne serveres i våre lokaler, og blir levert av et anerkjent cateringbyrå.

Vel møtt til faglig kunnskapspåfyll og nettverksbygging hos det ledende etterutdanningsmiljøet for eiendomsorganisasjoner i Norge!