Logo – Eiendomsfag

4. mars 2020

Bærekraftig ressursbruk, gjenbruk og sirkulærøkonomi

Trenger du litt hjelp for å komme i gang med gjenbruk og bærekraft i prosjektene dine? I denne fordypning vil vi gå igjennom konkrete og håndgripelige eksempler på hvordan dette kan gjøres.

Kursansvarlig er MAD arkitekter.

Foredragsholdere fra Entra, MAD arkitekter, INEO Eiendom og FutureBuilt.

FutureBuilt jobber med blant annet å utvikle klimanøytrale byområder og arkitektur med høy kvalitet. Målet er å realisere forbilde prosjekter med minimum 50 prosent reduserte klimagassutslipp fra transport, energibruk og materialbruk. FutureBuilt består nå av 52 prosjekter fordelt på barnehager og skoler, kontorbygg, kulturbygg, boligprosjekter, idrettsanlegg, transport- og sykkelanlegg og byområder.

Skal vi klare å redusere de globale utslippene av CO2, så må vi endre måten vi både planlegger og bygger på, her har eiendoms- og byggebransjen et stort ansvar. I dagens marked er gjenbruk nesten som en kuriositet å regne, men noen prosjekter er allerede i gang og flere planlegges for årene fremover. Vi kommer til å se store endringer i løpet av de neste fem til ti årene. Det som er eksperimentelt i dag, vil bli en selvfølge i fremtiden.

Egentlig er jo ikke dette med gjenbruk så nytt som vi tror. I tidligere tider hadde husene en så stor økonomisk verdi for eierne at det var naturlig å ta hele huset med seg hvis familien flyttet. Problemet i dag er at det er enklere og billigere å rive og bygge nytt. Så motivasjonen for gjenbruk i dag går på klima og miljø, – vi kan nemlig spare store mengder CO2 ved å bruke bygningsdeler om igjen. Fra et bygg som rives kan egentlig alt gjenbrukes, men det som sparer mest CO2 er de store tunge tingene, som stålsøyler, bjelker, og betongdekker. Men også vinduer, glassvegger fra kontorbygg og dører er eksempler på bygningsdeler som gjenbrukes. Mer tekniske elementer som sprinklerrør og radiatorer har vi også lykkes med å gjenbruke.

I undervisningen vil vi vise at ombruk er mulig, og at arbeidet allerede er godt i gang. Mad Arkitekter og Entra vil går gjennom prosjektet Kristian Augusts gate 13, hvor Spaces er leietaker. Sammen med INEO Eiendom vil vinnerprosjektet «Recipe for future living» på Stovner presenteres. I tillegg vil du som deltaker få bryne deg på å jobbe med ombruk. Du vil bli utfordret til å lage en ombruksbolig. Hva er utfordringene, og hva er mulighetene? Vi avslutter dagen med refleksjon om hva vi har lært og hva vi ønsker å ta med oss i vårt daglige virke.

Program:

 • Bærekraftig ressursbruk
  Mad Arkitekter
 • C40 Reinventing Cities
  Mad Arkitekter
 • Recipe for Future Living – vinnerprosjektet for C40 Reinventing Cities
  INEO Eiendom
 • Kristian Augusts gate 13  – hva må man tenke på når man skal jobbe med gjenbruk?
  Entra
 • Kristian Augusts gate 13  – hva må man tenke på når man skal jobbe med gjenbruk?
  Mad Arkitekter
 • Sirkulære bygg
  Futurebuilt
 • Lag fremtidens gjenbruksboliger! 
  Gruppearbeid med tilbakemelding fra ekspertene

Deltakeravgift er kr 5.500,- fritatt for merverdiavgift som undervisning. Bindende påmelding. Rabattsats for senterets støttespillere.

Sted: Senter for eiendomsfag, Klingenberggata 4, Oslo. 4.mars kl 9-16.

Meld deg på Bærekraftig ressursbruk, gjenbruk og sirkulærøkonomi nå!

Om foredragsholderne:

Mad arkitekter
Mad arkitekter har siden starten i 1997 utviklet seg til å bli et av Norges ledende arkitektkontor og blant de 50 største arkitektkontorene i Norden. Mads visjon er å designe morgendagens forbilder. De siste årene har arbeidet med gjenbruk skutt fart. Dette arbeidet ser man allerede i dag i Kristian Augusts gate 13, og gjennom vinnerprosjektet i konkurransen C40 – Reinventing Cities.

Entra
Entras forretningsidé er å utvikle, leie ut og forvalte attraktive og miljøledende lokaler, samt utøve aktiv porteføljeforvaltning med kjøp og salg av eiendommer. Selskapets forretningsstrategi er å være ledende på kundeopplevd kvalitet, levere lønnsom vekst og å være miljøledende i bransjen. Entras strategiske satsningsområder er Oslo og omegn, Bergen, Stavanger og Trondheim.

INEO Eiendom
Å se fremover er både enklere og tryggere om du kan se bakover med stolthet på det du legger bak deg. I INEO Eiendom tror vi på det å skape boområder som gir noe tilbake til beboerne i form av ro, trivsel og energi – ingredienser som skaper et hjem i aller beste forstand. INEO Eiendom er en solid gjeng fagfolk med felles agenda om å jobbe hardt og ha det gøy mens vi gjør det. Mellom oss finnes nok nytenkning, detaljfokus, engasjement og mot til at hverdagen blir både travel og gledelig. Med vår kompetanse, erfaring og nettverk skaper vi boligområder med kvaliteter som gjør at folk trives. Vi kaller det «å spre boglede»!

Futurebuilt
FutureBuilt er Oslo-regionenes  utstillingsvindu for de mest ambisiøse aktørene i byggenæringen. Visjonen er å vise at det er mulig å utvikle klimanøytrale byområder og arkitektur med høy kvalitet. FutureBuilts mål har vært å få frem 50 forbildeprosjekter – både områder og enkeltbygg – som skal redusere klimagassutslippene med 50 prosent innen områdene transport, energibruk og materialbruk. Forbildeprosjektene skal ha høy arkitektonisk kvalitet, bidra til et godt bymiljø og ligge nær kollektivknutepunkter. FutureBuilt skal stimulere til nyskaping og endret praksis og være en læringsarena for utbyggere, arkitekter, rådgivere, entreprenører, kommuner og brukere. FutureBuilt består nå av 52 prosjekter fordelt på barnehager og skoler, kontorbygg, kulturbygg, boligprosjekter, idrettsanlegg, transport- og sykkelanlegg og byområder.

MOTTA TILBUD OM KUNNSKAP- OG KOMPETANSETILBUD

Ja takk, hold meg oppdatert!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev samtykker du til at vi lagrer dine persondata for dette formålet. Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev. Les vår personvernerklæring her.

Støttespillere